Ondertussen hebben we nog meer overlevingsskills gekregen door lessen in: eerste hulp, het geven van CPR, het verplaatsen van gewonden, het altijd communiceren met elkaar en de Sysselmannen wanneer je op een reisje gaat, hoe je je moet gedragen op zeeijs (watch out for polar bears), hoe je een goede kou en wind bestande tent opzet, en je dus zorgt dat niets weg waait en dat je niet dood vriest en dat je geen CO vergiftiging oploopt, hoe je een vuurtje maakt, namelijk eerst buiten de tent en dan pas in de tent, hoe werkt een gletsjer en wat zijn gevaarlijke plekken, hoe red je iemand uit een crevasse, hoe herken je lawinegevaar en hoe red je iemand onder een lawine vandaan? Dus. Een hoop nieuwe kennis en informatie en waarmee we als het goed is na morgen zullen overleven op Svalbard. Omdat de UNIS studenten zo'n goede training krijgen, verwachten mensen ook dat wij anderen zullen helpen als we ze mochten tegen komen ergens op de eilanden.
Aan de oostzijde van Svalbard vind je veel meer zeeijs dan aan de westkant. Dit komt doordat de warme golfstroom aan de westzijde van Spitsbergen passeert. De oceaanstromen bij de noordpool veroorzaken bewegingen van het ijs daar. En dit jaar is de fjord bij Longy
earbyen, Adventfjorden, weer bevroren. Er is dit jaar meer ijs dan de afgelopen jaren. Er ligt nu een schip vast in Adventfjorden omdat het niet op tijd vertrokken was. Bij onze 'A taste of sea ice' les was de les van de docent duidelijk: je wilt niet het zeeijs gaan breken zodat het schip weg kan, want je zorgt dat de hele fjord opbreekt en dus niet meer gebruikt kan worden voor verldwerken per snows scooter. En wat hoor ik nu net: ze gaan het opbreken. Ben benieuwd. En we hebben ook gezien dat je echt over water kunt rijden met je scooter. Vereist wel wat oefenening. Natuurlijk gingen we onze kennis direct in de praktijk brengen. Dus, scooterpak aan (warm!) en het zeeijs op. Rifle mee want waar zeeijs is, zijn ijsberen. Wat je als eerste doet, voordat je er oo
k maar aan denkt om het ijs over te steken, is de ijsdikte meten. Dit doe je heel simpel door een gat in het ijs te maken met een ijsbijl. Is er na 30cm nog steeds geen water, dan is het veilig genoeg. Daarna waren de reddingsoperaties aan de beurt. Als je aan scooteren bent heb je altijd een jerrycan bij je voor de brandstof. Deze zelfde jerrycan kun je ook naar een drenkeling goeien, maar met 20L gasoline erin is dat nog best lastig. En hoe red je jezelf? Je hebt altijd twee pinnen op je nek hangen, waarmee je in het ijs kunt prikken. Wanneer je in het water raakt, kun je deze pinnen samen met al je kracht gebruiken om uit het water op het ijs te komen...punt was...het lukte op een horizontaal vlak...maar wanneer je omhoog moest werken...didn't work. Dus na deze oefening waren we allemaal wat depressed, omdat we ervan overtuigd waren dat als we te water zouden raken, we het niet zouden overleven...Conclusie was dat, als je in een levensbedreigende situatie terecht zou komen, je wel sterk genoeg zou zijn. Hopelijk hoeven we dit geen van alleen mee te testen.
Bij de lawine les werden we meteen gerustgesteld: gebergten met sneeuw bedekt hebben altijd lawine gevaar. Dit bet
Knopen knopen kan ik nu ook. En binnen een paar minuten kunnen we met meerderen een systeem maken waarmee we mensen uit een crevasse kunnen krijgen. Dit oefenden we bij de nooduitgang, door een persoon te laten zakken, het systeem in orde te maken, en door vervolgens het slachtoffer omhoog te krijgen (ik mocht ook het slachtoffer zijn, jippie! (maar het is niet mij op de foto)).
Het is nog steeds donker en koud, maar het is nog steeds leuk!
De algemene boodschap hier op Svalbard:
STAY CALM, THINK AND ACT don't panic
STAY CALM, THINK AND ACT don't panic
2 opmerkingen:
We kijken iedere keer uit naar een nieuwe blog om te zien en lezen hoe het met je gaat.
Te gek dus weer, ongelofelijk dat je er pas een week zit.
Weer een mooi verhaal en mooie foto's
en die kin IEEEW dat zit er lekker uit. Maar alles is goed dus nu
veel succes verder en ben alweer benieuwd naar de volgende update, en inderdaad eerst denken en dan doen, (3iD, Denken Durven Doen)maar dat moet dan wel voor gehele groep gelden. Dan houd je het veilig.
PAPS
Hai Jen, heb nu eindelijk pfff door hoe ik direct je blog kan volgen ... wat enig om te lezen wat je allemaal meemaakt. Vraag me wel af wat je nou nog gaat meemaken in de rest van die 6 maanden als je in die ene week al zoveel beleefd hebt haha??
Ben benieuwd naar het vervolg!
Liefs
Marja
Een reactie posten