vrijdag 10 april 2009

Pyramiden

Pyramiden! Een Russische verlate nederzetting. En het heet natuurlijk zo vanwege de pyramide berg die boven de huizen uittorent. Al hoewel, verlaten? Er schijnene drie Russen te wonen, die de boel onderhouden: wat inhoudt...de sneeuwscootertracks een beetje vrij houden van teveel sneeuw. In 1998 werd het mega snel geevacueerd. De ene dag waren er nog mensen, en de volgende dag waren ze vertrokken. Het heeft te maken met het vliegtuig ongelijk waarbij meer dan 100 Russen om het leven kwamen. Wat misschien ook meespeelt, is dat de kool hier veel moeilijker te winnen is dan in de mijnen rond Barentsburg. De geologie in de omringende bergen is rete moeilijk.
Maar gek is het wel. Ze hebben Pyramiden verlaten, en de Russen wonen nu voornamelijk in Barentsburg. Maar Pyramiden is zoveel mooier, qua architectuur, misschien ook qua ligging (maar wat mooier en minder mooi hier?). Je ziet aan de gebouwen dat ze er heel veel moeite in gestoken hebben. Veel decoraties, tierelantijntjes...het ziet er allemaal veel gezelliger uit dan in Barentsburg. En...ze hebben een zwemband, wereld's meest noordelijkste.. :) Verrassend :)
Het zeeijs in Billefjorden is elk jaar super goed, eigenlijk te goed, het bemoeilijkt de bevoorrading erg. Maar ons hielp het, we konden een lang stuk over het zeeijs scooteren. En al weet ik dat het compleet veilig is, ik vond het toch een beetje griezelig hoor...rijden over de zee...gekkenhuis :)
Al met al, een super geslaagde trip, al blijft het natuurlijk een nare bijsmaak hebben vanwege het vliegtuigongeluk. Het weer zat weer mee..serieus het lijkt wel of de zon hier altijd schijnt! :) Zalig! Berekoud was het wel, mijn hemel. Met mijn wakkere hoofd had ik een niet helemaal heel scooterpak gepakt die morgen. Maar met twee donsjassen was het heerlijk comfortabel :)

O ja, en op de terugweg nog even langs de bevroren waterval, was ook erg mooi :) Gek is dan om te bedenken hoe het er in de zomer uit zal zien.





































































































































Geen opmerkingen: