woensdag 8 april 2009

Veldwerk Kapp Linne


Het was zover! Drie dagen op veldwerk naar Kapp Linne met AG204. Onder begeleiding van Steef Roof, een verwarde Amerikaanse Arctische hydroloog/glacioloog. Een dag voorbereiding met colleges over het gebied: de Linne gletsjer, het Linne meer en uitleg wat we gingen doen en wat ze al die jaren daar doen. Ze onderzoeken daar het gletsjer meer systeem. Dat betekend wanneer er sneeuw is, sneeuwpits graven op de gletsjer en in de zomer de afvoeren in het meer meten.
De weg ernaar toe was weer schitterend! Het weer zat ons erg mee, en ondanks de kou en de wind was het genieten. Mijn scooter (van UNIS natuurlijk, Olav heeft nooit problemen) had alleen wat moeilijkheden. Over het algemeen reed ie goed, maar als we heel steil heuvel op gingen werd ie nerveus boven de 6000-7000 toeren. Ach ja... :)
En we overnachtten in het Basecamp hotel....zo fancy! Heerlijk zalig eten! Het diner was zo supergoed, maar wat weinig na een velddag. Maar het ontbijt maakte een hoop goed! Een hoeveelheid eten, niet normaal... :) Daar konden we het uitstekend op redden. Natuurlijk was er een heftige wedstrijd aan de gang: wie kan het meestje beleg op zijn brood krijgen? Serieus, mensen hadden geen manieren hahaha :) Ook de kamers waren te luxe! Serieus! Ach ja, UNIS betaalt...toch gek dat ze bijna blut zijn.
Oh en de geologie is zooo mooi daar! Ik wil zeker een keer terug in de zomer! Dat moet echt geweldig zijn!
Ok, in het veld was het aan ons om de data weer eens te vergroten! Sneeuwkuilen graven dus. Om vervolgens de dichtheid, de structuur en textuur van de sneeuw in beeld te brengen. Ook hebben we vijf nieuw ablatie stokken in het gletsjer ijs geboord. Het weer zat supermee, dus het was zeker niet erg om te zwoegen in de sneeuw :) De gletsjer is hard aan het smelten (Greenpeace zal weer blij zijn, kunnen ze weer meer foto's maken) dus dit was hard nodig. De tweede velddag liep een beetje in het water. De bedoeling was dat we een gat in het meerijs zouden boren om vervolgens wat watermetingen te doen (geleidbaarheid en sedimenthoeveelheid), maar helaas...de boor deed het niet. Te koud ;p.
Het was niet heel erg dat het meer boren niet lukte, want de weerverwachting was niet zo best voor de avond. We konden nu uber relaxed terug rijden, en was weer genieten. Scooteren, zonnetje, mooie landschappen... :D Super!


Voorbereiden:














Op weg:



























































Kapp Linne:

















































































Velddagen:




































































































Thuis:

























Geen opmerkingen: