zondag 25 januari 2009

Meer lawine training

Ondanks dat we een super goede survival training gehad hebben van UNIS besloten Michael, Tim, Jens, Simon en ik om ook een Avalanche training bij het Rodes Curs te volgen. De eerste sessie was puur theorie en het meeste (99%) wisten we al. Maar herhaling is in deze gevallen niet heel erg natuurlijk. Hopelijk weet je dan precies wat je moet als het erop aankomt. De tweede week was het een korte oefening, om te oefenen met de probes en avalanche beacons. Wat we ook al konden, maar nogmaals, training is nooit weg in dit soort situaties :).
De derde meeting was een 'echte' avalanche' en in noodweer. Wat een wind en wat een temperaturen :) Heerlijk. Eerst werd het buddy zoeken geoefend door middel van de avalanche beacons. Binnen 5 minuten waren alle vijf de slachtoffers gevonden. Vervolgens de georganiseerde zoektocht met behulp van de probes. Ook deze ongelukkige konden we redden. Om te oefenen met de brancard sjorden we de 120 kilo zware instructeur op de brancard. En ook hij kwam veilig beneden :).
De echte oefening was op Valetijnsdag. Verzamelen om 10.00 bij het Rode Kruis. Een snelle briefing over het ongeluk en go to the rescue! Helaas, zo werkte het niet. Samen met een paar anderen moest ik met de belt wagon naar de gletsjer. Maar er was niemand die de belt wagon kon besturen. Dus wachten we, en wachten we. Ondertussen is de super Puma (helicopter) bezig met de zoekpoging. Geen succes, het was te wit om wat te zien. Toen wij aankwamen, te laat, hielpen we mee met zoeken. Met probes en avalanche beacons en shovels werden alledrie de slachtoffers gered. Eentje was helaas zijn hoofd verloren. Soms gebeurd dat. Daarna pizza en een nabriefing. Wat duidelijk werd is dat er nog een hoop geleerd kan worden :). Maar ze waren op de goede weg. De experts uit de Alpen waren duidelijk in hun oordeel :).



























Wij, als studenten, mochten het drinken halen. En wat waren ze blij met de grote auto :) En natuurlijk is er altijd iemand groter :)

Geen opmerkingen: